ßßß Cookit - przepis na Karpatka

Karpatka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Karpatka
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
woda 1 szklanek
margaryna 0.75 sztuk
mąka 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajko 5 sztuk
mleko 1 szklanek
budyń waniliowy 1 sztuk
cukier puder 0.75 szklanek
masło 1 sztuk
Wykonanie:
Wykonanie ciasta: wodę razem z margaryną zagotować.Do tego wsypać mąkę i dobrze wymieszać.
Wyłączyć i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnego ciasta dodać proszek do pieczenia i jajka,całość wymieszać. Z tego ciasta upiec 2 placki. Na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie, łyżką rozprowadzić cienką warstwę. Piec na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 40 minut.
Wykonanie masy: w pół szklance mleka rozrobić budyń i wlać na resztę gotującego się mleka i zgotować.Masło utrzeć z cukrem pudrem i ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Masą przełożyć zimne placki i posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: Lusia
Data: 2009-04-13
Fajne i smaczne ciasto :) Ja trochę eksperymentuję np.robię galaretkę i gdy zaczyna tężec nakładam ją na masę,ale nie tak na równo,tylko "tu trochę,tam trochę"potem gdy przykryję drugim plackiem to ona się "wciśnie"w te wypukłe miejsca,a po przekrojenie fajnie,kolorowo to wygląda...i smakuje :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3363/Karpatka