Wykonanie
« Powrót  Karpatka
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
woda 1 szklanek
margaryna 0.75 sztuk
mąka 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jajko 5 sztuk
mleko 1 szklanek
budyń waniliowy 1 sztuk
cukier puder 0.75 szklanek
masło 1 sztukWykonanie:Wykonanie ciasta:
wodę razem z
margaryną zagotować.Do tego wsypać
mąkę i dobrze wymieszać.Wyłączyć i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnego ciasta dodać
proszek do pieczenia i
jajka,całość wymieszać. Z tego ciasta upiec 2 placki. Na wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką formie, łyżką rozprowadzić cienką warstwę. Piec na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 40 minut.Wykonanie masy: w pół szklance
mleka rozrobić
budyń i wlać na resztę gotującego się
mleka i zgotować.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.Masą przełożyć zimne placki i posypać po wierzchu
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: LusiaData: 2009-04-13Fajne i smaczne ciasto :) Ja trochę eksperymentuję np.robię
galaretkę i gdy zaczyna tężec nakładam ją na masę,ale nie tak na równo,tylko "tu trochę,tam trochę"
potem gdy przykryję drugim plackiem to ona się "
wciśnie"w te wypukłe miejsca,a po przekrojenie fajnie,kolorowo to wygląda...i smakuje :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: