Wykonanie
Na Wigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z
łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra .
Składniki i przepis na tatara z
łososia nie
będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest TU .PtysieSkładniki1 szklanka
wody1/2 kostki
margaryny lub
masła1szklanka
mąki4
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie
Wodę i
margarynę zagotować, Do troszkę ostudzonego płynu dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać . Gdy zapazona
mąka trochę ostygnie dodać kolejno
jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny .Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka .