ßßß Cookit - przepis na Ptysie i tatar

Ptysie i tatar

nazwa

Wykonanie

Na Wigilijny stół chcąc troszkę urozmaicić i wzbogacić (przynajmniej optycznie) podałam tatar z łososia w ptysiach. Nie podejrzewałam że tak chwyci. Okazał się strzałem w dziesiątkę . Taka sobie fikuśna przystawka. Powtórzę takie danie na Sylwestra .
Składniki i przepis na tatara z łososia nie będę powtarzać ponieważ już go zamieściłam w blogu , jest TU .
Ptysie
Składniki
1 szklanka wody
1/2 kostki margaryny lub masła
1szklanka mąki
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Wodę i margarynę zagotować, Do troszkę ostudzonego płynu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszać . Gdy zapazona mąka trochę ostygnie dodać kolejno jajka cały czas mieszając . Gdy ciasto będzie gładkie ,kłaśc łyżką na posmarowaną blachę kulki ciasta . Piec w temperaturze 180 stopni 1/2 godziny .
Ostudzone ptysie przekroić i nadziewać je tatarem . Smaczna i wygodna przystawka .
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2012/12/ptysie-i-tatar.html