ßßß Cookit - przepis na Ptysie i eklerki z bitą śmietaną

Ptysie i eklerki z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Gdy jestem w cukierni , to nie mogę oderwać oczu od ptysi i eklerek z bitą śmietaną. Są tak apetyczne, że często je kupuję. Dzisiaj postanowiłam sama je przygotować. Są pyszne.
Składniki:
1 szklanka wody
1/2 margaryny
1 szklanka mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę i wodę przekładamy do garnka i gotujemy aż margaryna się rozpuści. Do tego dodajemy mąkę i gotujemy 5 minut. Masę studzimy i dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia. Blachę wysypujemy delikatnie mąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciastka na 10 minut. Po ostudzeniu przekrajamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/ptysie-i-eklerki-z-bita-smietana.html