ßßß Cookit - przepis na Klops z jajkiem

Klops z jajkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso siekane mieszane 750 gramów
jajka ugotowane 2 sztuk
jajko surowe 1 sztuk
cebula 1 sztuk
kromki chleba tostowego 3 sztuk
natka pietruszki posiekana 3 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
kalarepa 1 sztuk
groszek konserwowy 150 gramów
pieczarki 100 gramów
masło 30 gramów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Do mięsa dodać jajo, pokruszony chleb, posiekaną cebulę i natkę, wyrobić doprawiając solą i pieprzem. Uformować bochenek i wcisnąć w niego 2 ugotowane i obrane jajka. zlepić powstały otwór. Umieśćić w posmarowanej tłuszczem podłuznej blaszki. Piec 0k. 50 minut w 200 stopniach.
Oczyszczoną marchewkę i kalarepę pokroić w grube słupki i dusić 10 minut w lekko osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem dodać osączony groszek.
Sos: oczyszczone pieczarki pokroić w plastry i dusić na łyżce tłuszczu 3 minuty. Wywar z pieczeni rozpuścić w 0,5 litra wody, przecedzić, wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do pieczarek. Zagotować, mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
warzywa osączyć z wody i połączyć z roztopionym pozostałym masłem.
Klops pokroić i ułożyć na tacy z warzywami, udekorować natką. Osobno podać sos.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: edl26
Data: 2008-12-12
inna nazwa gołębie gniazda :) pycha
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4669/Klops-z-jajkiem