ßßß Cookit - przepis na Papryka nadziewana ryżem z tuńczykiem

Papryka nadziewana ryżem z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 200 gramów
bulion warzywny 1 kostek
papryka czerwona 4 sztuk
papryka żółta 0,5 sztuk
papryka zielona 0,5 sztuk
papryczka chili 1 sztuk
pomidory 1 sztuk
dymka 2 sztuk
pieczarki 100 gramów
olej 2 łyżek stołowych
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
parmezan 100 gramów
bazylia 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Litr wody zagotować z rozpuszczoną kostka bulionową. Do wrzątku włożyć torebki z ryżem, zagotować i gotować 15 minut, osączyć, ostudzić. Warzywa umyć i osuszyć. Z papryk czerwonych odkroić wzdłuż szerokie paski miąższu i wyjąć przez otwory pestki, a odcięte kawałki pokroić w kostkę razem z papryką żółtą i zielona oraz pomidorami. Oczyszczoną chili posiekać w drobną kostkę. Oczyszczoną, posiekana dymkę podsmażyć na oleju razem z pokrojonymi pieczarkami. Ostudzony ryż wyłożyć do miski i rozdrobnić widelcem, dodać pokrojona paprykę, pomidory, dymkę z pieczarkami, rozdrobnionego tuńczyka z puszki oraz starty parmezan. Mieszając, doprawić posiekaną bazylią, rozdrobnionym czosnkiem, sola oraz pieprzem. Farsz włożyć do wydrążonych papryk. Papryki zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec 30 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Folię aluminiowa można zastąpić pergaminem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9706/Papryka-nadziewana-ryzem-z-tunczykiem