Wykonanie
Genialna zupa ze świeżych
pomidorów – mocno aromatyczna, prosta, do przygotowania w 20 minut, jeśli macie pod ręką
bulion.Jej jakość zależy od smaku
pomidorów, bo przy takiej prostocie, składniki muszą być naprawdę doskonałe. Niech to zatem będą soczyste, dojrzałe
pomidory malinowe lub bawole
serce. Z tego względu to zupa mocno sezonowa – tylko gdy macie dostęp do najlepszych
pomidorów. Jeśli natomiast szukacie szybkiej pomidorowej na każdą
porę roku, to przypominam tę szybką zupę
pomidorową .Jeśli nie lubicie pestek z
pomidorów to można zupę przelać przez gęste sito, natomiast ja tego nie robię i uważam, że pestki mają swój urok i w ogóle nie przeszkadzają.Tę zupę można też oczywiście podać z innymi popularnymi dodatkami do zupy pomidorowej jak np
ryż czy
makaron.1 , 5 l zupy, tj. 4 do 6 porcjiSkładniki1 i 1/2 kg
pomidorów, najlepiej
malinowych lub bawole
serce250 do 300 ml
bulionu warzywno-drobiowego lub warzywnego1 niewielka
cebula1 mały ząbek
czosnku1 płaska łyżka
masła1 łyżeczka
soli1/3 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
bazylii1/4 łyżeczki
papryki czerwonej słodkiejdo podaniastarty
parmezangrzankiWykonanie
pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w kostkę
cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, a
czosnek przecisnąć przez praskę w dużym garnku rozpuścić
masło, dodać
cebulę, a po chwili
czosnek i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać
pomidory, doprawić
solą,
pieprzem,
bazylia oraz
papryką i podsmażać je na średnim ogniu do ok. 15 minut maksymalniedolać gorący
bulion (najpierw mniejszą ilość) i zmiksować na pomocą blendery na gładki krem. W razie potrzeby dolać więcej
bulionu, jeśli zupa jest za gęstazupę podgrzewać jeszcze do 2 minutpodawać z grzankami, posypaną odrobiną starego
parmezanuPrzepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus