Wykonanie
Cześć!Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem
pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim
makaronem, zalewajkę, ale tylko z
parówką i barszcz czerwony, ale tylko ze
śmietaną.Więc można powiedzieć, że jestem dość wybredna.Sama robię rosół, czasem żurek, barszcz czerwony i kapuśniak ( o ile można to nazwać zupą :) ).
Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy z
papryki... Bardzo nam smakowała!Zapraszam!Składniki:2
czerwone papryki2
żółte papryki1 puszka
pomidorów bez skórki1 szklanka
bulionu warzywnego4 ząbki
czosnkuśmietanaparmezan lub
wędzony ser twarogowy
sól,
pieprz,
cukier,
chiliWykonanie:Zaczynamy od
papryki - aby usunąć skórkę
paprykę opiekamy w piekarniku - ja zrobiłam to w temperaturze 180 st. od góry, od czasu do czasu obracając ją.
Papryka jest gotowa gdy ma ciemne, nawet czarne plamy.
Paprykę studzimy, dokładnie obieramy ze skórki i pestek, wrzucamy do wysokiego naczynia od blendera.Dokładnie blendujemy, dodajemy
pomidory i
czosnek i ponownie blendujemy.Całość przelewamy do garnka, dodajemy
bulion, mieszamy, zagotowujemy.Na koniec doprawiamy, ja użyłam tylko
soli,
pieprzu i
cukru, można również na ostro, z
chili.
Zupę podajemy z kleksem ze
śmietany, posypaną
serem np.
parmezanem,
twarogowy wędzony również wybornie smakuje.Smacznego!