ßßß Cookit - przepis na Łosoś w zalewie koperkowej

Łosoś w zalewie koperkowej

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filet łososia 2 sztuk
koperek 2 pęczek
pieprz 1 łyżek stołowych
gorczyca 2 łyżek stołowych
sól gruboziarnista 80 gramów
cukier 80 gramów
musztarda 4 łyżek stołowych
miód 4 łyżek stołowych
sos tabasco według uznania
olej 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
koperek 0,25 pęczek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Zmiażdżone ziarenka gorczycy wymieszać z pieprzem, sola oraz cukrem. Umytego, osuszonego łososia obficie posypać mieszanką oraz posiekanym 1 pęczkiem koperku. Oba kawałki łososia złożyć ze sobą, włożyć do foliowego woreczka i ciasno zawinąć. Wydzielający się z ryby sok nie może wypłynąć. Tak przygotowana rybę ułożyć na deseczce. Druga deska obciążyć wierzch ryby i odstawić do lodówki. Następnego dnia obrócić rybę. Po 2 dniach wyjąc rybę z folii, opłukać i osuszyć. Posypać posiekanym koperkiem i pokroić ukośnie w bardzo cienkie plasterki.
Sos: musztardę, miód, olej, sos tabasco, sok z 1 cytryny oraz posiekany koperek (0,25 pęczka) wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z cebulą i pieczonymi ziemniakami.
Uwagi:
Sos można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9767/Losos-w-zalewie-koperkowej