ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofilet łososia 2 sztukkoperek 2 pęczekpieprz 1 łyżek stołowychgorczyca 2 łyżek stołowychsól gruboziarnista 80 gramówcukier 80 gramówmusztarda 4 łyżek stołowychmiód 4 łyżek stołowychsos tabasco według uznaniaolej 2 łyżek stołowychsok z cytryny 1 sztukkoperek 0,25 pęczekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Zmiażdżone ziarenka gorczycy wymieszać z pieprzem, sola oraz cukrem. Umytego, osuszonego łososia obficie posypać mieszanką oraz posiekanym 1 pęczkiem koperku. Oba kawałki łososia złożyć ze sobą, włożyć do foliowego woreczka i ciasno zawinąć. Wydzielający się z ryby sok nie może wypłynąć. Tak przygotowana rybę ułożyć na deseczce. Druga deska obciążyć wierzch ryby i odstawić do lodówki. Następnego dnia obrócić rybę. Po 2 dniach wyjąc rybę z folii, opłukać i osuszyć. Posypać posiekanym koperkiem i pokroić ukośnie w bardzo cienkie plasterki.Sos: musztardę, miód, olej, sos tabasco, sok z 1 cytryny oraz posiekany koperek (0,25 pęczka) wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z cebulą i pieczonymi ziemniakami.Uwagi:Sos można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: