ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe babeczki z rodzynkami i serem ricotta

Jabłkowe babeczki z rodzynkami i serem ricotta

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka obrane 3 sztuk
sok i skórka starta z cytryny 1 sztuk
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
rodzynki 100 gramów
ser ricotta 250 gramów
mleko 150 mililitrów
cukier 100 gramów
masło stopione 125 gramów
jajka 2 sztuk
cukier puder 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
Wymieszać obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka z sokiem i skórką z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i solą oraz rodzynkami. Mikserem ubić ser, mleko, cukier i jajka. Stopniowo dodawać na przemian suche składniki i jabłka, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek. Oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6164/Jablkowe-babeczki-z-rodzynkami-i-serem-ricotta