ßßß Cookit - przepis na Mielone kuleczki w grzankach

Mielone kuleczki w grzankach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso mielone mieszane 500 gramów
cebula 1 sztuk
jajka 1 szklanek
mleko 0,5 szklanek
kajzerka 1 sztuk
kromki chleba czerstwego 5 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
tymianek według uznania
papryka mielona słodka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Namoczoną w mleku, odciśniętą kajzerkę, dodać do mięsa. Oczyszczoną, posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju również dodać do mięsa. Wbić jajko. Mieszając, doprawić do smaku papryka, solą, pieprzem oraz tymiankiem i dobrze wyrobić.
Z kromek odkroić skórkę, a miękisz pokroić w drobniutką kosteczkę, rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. piec 5 minut, aż powstaną chrupiące i złociste grzanki.
Z masy mięsnej formować kuleczki i obtaczać je w grzankach, lekko wciskając w mięso. Obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Układać na wyścielonej pergaminem blasze i piec jeszcze 6 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem i surówką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11736/Mielone-kuleczki-w-grzankach