Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czego
fasola biała 300 gramów
bulion 1 litrów
szynka 200 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 4 ząbki
por 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pomidory 3 sztuk
seler naciowy, łodyga 1 sztuk
kapusta włoska 150 gramów
rozmaryn, gałązki 3 sztuk
oliwa 150 mililitrówkromki
chleba sitkowego 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umytą
fasolę moczyć przez 12h, odcedzić. 1/3
fasoli zalać 2 litrami
wody, dodać
szynkę i gotować na małym ogniu 2h.
Szynkę wyjąć i pokroić, a ugotowaną
fasolę przetrzeć z
wywarem.Oczyszczoną
cebule pokroić na cienkie plasterki, a
czosnek posiekać. Umytą
kapustę pokroić na paski, a oczyszczoną
marchew na kawałki. Podobnie
seler i
por. Obrane ze skórki
pomidory też pokroić na kawałki.Na patelni podsmażyć na łyżce
oliwy cebulę i połowę
czosnku ( 2 minuty). Dodać jarzyny z wyjątkiem
kapusty, zmniejszyć ogień i smażyć 10 minut, mieszając. Dodać
bulion, resztę namoczonej
fasoli, przetartą
fasolę,
szynkę, doprawić
solą oraz
pieprzem, gotować pod przykryciem 2 godziny. Po godzinie gotowania włożyć
kapustę włoską.Na pozostałej
oliwie podsmażyć
rozmaryn i
czosnek. Gdy
czosnek lekko się zrumieni,
oliwę przecedzić i dodać do zupy.Włożyć do talerzy po kromce
chleba, wlać zupę i podawać.Uwagi:3 gałązki
rozmarynu świeżego można zastąpić 2 łyżkami suszonego.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: