Wykonanie
Kolejny przepis na gulasz z
mięsa wołowego... Tym razem bardzo włoski i bardzo smaczny. Przygotowanie zajmie Ci chwilkę, ale
mięso potrzebuje czasu.Wszystko pysznie :)Składniki :* 500 g
mięsa wołowego,*
sól,
pieprz,* 1/2 szklanki
mąki,* 2 łyżki
oliwy,* 50 g pancetty,* 1
marchewka,* 1
cebula,* 2 kawałki
selera naciowego,* 1/2 szklanki białego
wytrawnego wina,* 1/2 puszki
pomidorów,* 1 szklanka
bulionu,* 1 łyżka siekanego
rozmarynu,* 3 łyżki siekanej
pietruszki,Przygotowanie :
Mięso pokrój na kawałki podobnej wielkości, przypraw
solą i
pieprzem a następnie obtocz w
mące.Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy i obsmaż
mięso na rumiany kolor, przełóż do garnka.Na patelni podsmaż przez 5 minut pokrojoną w kostkę
marchewkę i
cebulę a także
selera pokrojonego w plasterki.Dodaj
wino do warzyw i dobrze zamieszaj, przełóż do
mięsa.Dolej
bulion i
pomidory z puszki, dodaj
rozmaryn.Wszystko duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 1.5 godziny, odkryj i duś do czasu aż
mięso będzie miękkie a sos gęsty (około 20 minut).