Wykonanie
Aromatyczny, smaczny, kolorowy i sycący gulasz wołowy jest doskonałym daniem obiadowym.Dzisiejszy post jest trzecim przepisem kulinarnym, który bierze udział w niekomercyjnym projekcie.Przepis ten powstał we współpracy z portalem beefmania.org, a dwa poprzednie przepisy powstały we współpracy z portalem wieprzopedia pl. Są to projekty niekomercyjne, których zadaniem jest promocja spożycia najsmaczniejszego, bo polskiego,
mięsa i zdrowego odżywiania.Zachęcam do zapoznania się z tym projektem.500 g
mięsa wołowego3
ziemniaki1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej2
marchewki4 gałązki
selera naciowego1
cebula2 ząbki
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów200 ml czerwonego
wytrawnego winaok 500 ml
bulionu3 łyżki
mąkisól,
pieprzsłodka i
ostra paprykarozmarynpęczek
pietruszkiliść laurowy,
ziele angielskieMięso wołowe należy pokroić w kostkę i starannie obtoczyć w
mące. Następnie obsmażamy
mięso i przekładamy je do garnka.
Mięso zalewamy
bulionem, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Na tej samej patelni należy zrumienić pokrojoną w ćwiartki
cebulę oraz posiekany
czosnek. Całość przekładamy do garnka i gotujemy około 1,5 godz.W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa:
paprykę żółtą oraz czerwoną myjemy i kroimy w paski,
seler naciowy w kostkę,
marchewkę obieramy i kroimy w plastry, a
ziemniaki w większą kostkę.Po upływie 1,5 godziny do garnka dodajemy
ziemniaki (gotujemy około 10-15 minut).Na patelni przesmażamy
marchewkę,
seler naciowy oraz żółtą i
czerwoną paprykę, wlewamy
wytrawne czerwone wino i dusimy do momentu aż
wino odparuje. Warzywa przekładamy do gulaszu. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Dodajemy
pomidory z puszki, doprawiamy
solą,
pieprzem, ostrą i
słodką papryką, dodajemy
rozmaryn oraz posiekaną
natkę pietruszki.Smacznego!