Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegomostek cielęcy 500 gramów
mięso mielone cielęce 100 gramówmóżdżek cielęcy 100 gramów
bułka francuska 60 gramówgrasica cielęca 60 gramów
groszek zielony 50 gramów
parmezan starty 20 gramów
jajka 2 sztuk
cebula 1 sztuk
marchew 2 sztuk
orzeszki piniowe 1 łyżek stołowych
orzechy pistacjowe 1 łyżek stołowych
majeranek 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
gałka muszkatołowa według uznania
oliwa z oliwek 3 łyżek stołowych
pieprz ziarnisty 2 sztuk
pieprz mielony według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wszystkie rodzaje
mięsa wyłożyć na patelnię i w małej ilości
oliwy smażyć przez 15 minut. Następnie do glinianego naczynia włożyć zmieloną
cielęcinę, grasicę, móżdżek,
bułkę,
groszek,
marchew pokrojoną w małe słupki,
parmezan,
orzeszki pinii,
orzeszki pistacjowe,
majeranek, całe
jaja,
czosnek,
gałkę muszkatołową oraz
sól i
pieprz. Wszystkie składniki wymieszaę, aby powstała jednolita masa. Mostek cielęcy, w którym została zrobiona kieszeń, do 1 objętości napełnić farszem - nie należy wkładać więcej, ponieważ farsz w trakcie gotowania będzie pęczniał, a
mięso się skurczy. Kieszeń zaszyć lnianą nicią. Tak przygotowane
mięso umieścić w rondlu, zalać letnią
wodą, po czym dołożyć jeszcze
cebulę, drugą
marchew oraz ziarnka
pieprzu. Całość gotować na umiarkowanym ogniu przez 1 godzinę 45 minut. Tradycyjnie potrawę tę podaje się na zimnoUwagi:cielęcy mostek - należy zrobić w nim kieszeń, grasica cielęca sparzona i pokrojona w kostkęKuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: