ßßß Cookit - przepis na Cielęcina faszerowana po genueńsku

Cielęcina faszerowana po genueńsku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mostek cielęcy 500 gramów
mięso mielone cielęce 100 gramów
móżdżek cielęcy 100 gramów
bułka francuska 60 gramów
grasica cielęca 60 gramów
groszek zielony 50 gramów
parmezan starty 20 gramów
jajka 2 sztuk
cebula 1 sztuk
marchew 2 sztuk
orzeszki piniowe 1 łyżek stołowych
orzechy pistacjowe 1 łyżek stołowych
majeranek 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
gałka muszkatołowa według uznania
oliwa z oliwek 3 łyżek stołowych
pieprz ziarnisty 2 sztuk
pieprz mielony według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wszystkie rodzaje mięsa wyłożyć na patelnię i w małej ilości oliwy smażyć przez 15 minut. Następnie do glinianego naczynia włożyć zmieloną cielęcinę, grasicę, móżdżek, bułkę, groszek, marchew pokrojoną w małe słupki, parmezan, orzeszki pinii, orzeszki pistacjowe, majeranek, całe jaja, czosnek, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszaę, aby powstała jednolita masa. Mostek cielęcy, w którym została zrobiona kieszeń, do 1 objętości napełnić farszem - nie należy wkładać więcej, ponieważ farsz w trakcie gotowania będzie pęczniał, a mięso się skurczy. Kieszeń zaszyć lnianą nicią. Tak przygotowane mięso umieścić w rondlu, zalać letnią wodą, po czym dołożyć jeszcze cebulę, drugą marchew oraz ziarnka pieprzu. Całość gotować na umiarkowanym ogniu przez 1 godzinę 45 minut. Tradycyjnie potrawę tę podaje się na zimno
Uwagi:
cielęcy mostek - należy zrobić w nim kieszeń, grasica cielęca sparzona i pokrojona w kostkę
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2242/Cielecina-faszerowana-po-genuensku