Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
sok jabłkowy 350 mililitrówlaska
cynamonu 0,25 sztuk
goździki 1 sztukpołówki
gruszek z puszki 4 sztuk
cykoria 4 sztuk
masło 3 łyżek stołowych
boczek 8 plastry
wywar mięsny 250 mililitrów
makaron Tagliatelle 300 gramów
schab bez kości 650 gramów
oliwa 1 łyżek stołowych
pieprz biały według uznania
śmietana 200 mililitrów
ser plesniowy 100 gramów
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Podgrzać sok z
goździkiem i
cynamonem, włożyć
gruszki i zagotować przykryte, wystudzić.Umyta
cykorie przekroić wzdłuż na pół i usmażyć na łyżce
masła, z obu stron. Oprószyć
sola oraz
pieprzem i każdą połówkę obłożyć plasterkami
boczku. Wlać 150 ml
wywaru, nadmiar sosu odparować. Przelać do naczynia żaroodpornego, włożyć
cykorię i 15 minut piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Umyty, osuszony
schab pokroić na plastry. Oprószyć
solą oraz
pieprzem. Usmażyć na
oliwie i pozostałym
maśle. Kotlety smażyć ok. 3 minuty z każdej strony. Trzymać w cieple. Kilka ziaren
białego pieprzu rozgnieść i uprażyć w sosie ze smażenia
mięsa. Wlać resztę
wywaru i
śmietanę, chwile gotować. Na gruszkach ułożyć
ser pleśniowy i zapiec krótko na ruszcie piekarnika. medaliony podawać z
makaronem,
cykoria i
gruszkami. Polać sosem i posypać posiekaną
natką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MakaronemPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: