Sezon grzybowy w pełni trwa. Cieszę się, że w tym roku obrodziło w kurki :) Są to moje ulubione grzyby. Dziś u mnie na obiad, smaczne kotleciki w sosie kurkowym.Składniki:½ łyżeczki pieprzu2 łyżki oliwy25 dag świeżych kurek2 łyżki masła1 łyżka sosu sojowego1/8 litra śmietanysólnatka pietruszkitłuszcz do smażeniaWykonanie:Mięso naciąć na brzegach (aby się nie skręcało podczas smażenia) posypać pieprzem i posmarować olejem. Grzyby dokładnie oczyścić, obmyć i odsączyć. Masło roztopić na niskiej temperaturze, wrzucić kurki i smażyć 5 minut.Posolić, posypać pieprzem i odstawić. Kotlety posolić i usmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Wytopiony tłuszcz z mięsa zmieszać z sosem sojowym, śmietaną, zagotować, włożyć kurki, natkę pietruszki i polać usmażone kotlety.