ßßß Cookit - przepis na Klasyczne tiramisu na 6 porcji

Klasyczne tiramisu na 6 porcji

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
śmietana kremowa 250 gramów
serek mascarpone 250 gramów
napar mocnej kawy 3 szklanek
likier amaretto 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
paluszki biszkoptowe duże 16 sztuk
kakao 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ze szczyptą cukru ubić schłodzoną śmietanę. Z pozostałym cukrem ubić nad parą żółtka na gęsty, jasny krem. Wlać połowę likieru, dodać serek oraz ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywna piane i ostrożnie połączyć z kremem. resztę likieru wymieszać z zimnym naparem kawy. połowę biszkoptów kolejno szybko zanurzać w mieszance kawowej, lekko osaczyć i układać wzdłuż, pojedynczo na dnie płaskiego głębokiego naczynia. Biszkopty posmarować połową kremu. Podobnie nasączyć pozostałe biszkopty i ułożyć z nich drugą warstwę. Przykryć ja pozostałym kremem i wygładzić powierzchnię. Całość oprószyć przez sito gruba warstwą ciemnego kakao. Deser szczelnie owinąć folią i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11075/Klasyczne-tiramisu-na-6-porcji