ßßß Cookit - przepis na TORT TIRAMISU

TORT TIRAMISU

nazwa

Wykonanie

Przepyszny smakołyk, który można przygotować jako tort, ciasto lub deser podany np. w pucharkach. Połączenie kremu mascarpone oraz biszkoptu nasączonego kawą z amaretto, w każdej formie smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI ; (tortownica 22 cm)
Biszkopt
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 jajka
paczka podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru
szklanka zaparzonej, mocnej kawy
75 ml likieru amaretto
kakao
Upieczony wystudzony biszkopt przeciec na 3 blaty.
Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części Kawę zaparzyć, dodać amaretto i przestudzić. Na dno tortownicy włożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć kawą, i posmarować ⅓ kremu przykryć kolejnym biszkoptem ponownie nasączyć kawą posmarować kremem, przykryć biszkoptem nasączyć go kawą i posmarować ostatnią częścią kremu. Wierzch oprószyć delikatnie kakao. Biszkopty jeżeli zajdzie taka potrzeba przyciąć i obłożyć nimi tort. Tiramisu przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2015/12/tiramisu.html