Wykonanie
Liczba porcji: 8-10Czas przygotowania: 30 minutStopień trudności: łatweKoszt: tanie
Składniki:- 3
jajka- 3 łyżki
cukru- 1,5 szklanki
kawy (schłodzonej)- ok. 50 ml
Amaretto- 250 g
serka mascarpone- 1 duże opakowanie
biszkoptów podłużnych z
cukrem- odrobina
kakao do dekoracjiPrzygotowanie:Przygotowujemy
kawę, dodajemy
Amaretto, przelewamy do miseczki, odstawiamy do schłodzenia.
W międzyczasie ubijamy
żółtka z
cukrem na puszystą masę - ok. 5 minut.
Gdy masa będzie już gotowa, dodajemy po jednej łyżce
serka Mascarpone, cały czas ubijając, aż powstanie gładka masa.
Następnie w osobnej misce ubijamy na sztywno
białka.
Na sztywno, czyli jeśli odwrócimy miskę do góry dnem, to sztywna piana z
białek nie wypadnie.
Następnie przekładamy pianę z
białek do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy łyżką (od
spodu na wierzch).
Masa do Tiramisu jest już gotowa.
Poszczególne składniki są już przygotowane. Teraz wystarczy tylko wszystko odpowiednio złożyć w całość.
Biszkopty maczamy pojedynczo (krótko) we wcześniej przygotowanej
kawie.
I tak nasączone układamy na formie, aż zapełnimy cały spód.
Na
biszkopty nakładamy pierwszą warstwę kremu.
Na krem układamy kolejną warstwę
biszkoptów, które również należy nasączyć
kawą.
Na wierzch dajemy ostatnią warstwę kremu.
Posypujemy dekoracyjnie odrobiną
kakao.
I gotowe :)
Smacznego !Inspiracja kulinarna zaczerpnięta od rodziny :)