ßßß Cookit - przepis na Makaron zapiekany z bakłażanami

Makaron zapiekany z bakłażanami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
bakłażan 400 gramów
makaron rurki 350 gramów
pomidory konserwowe 1 puszka
cukinia 200 gramów
czosnek 2 ząbki
ser żółty 50 gramów
oliwa według uznania
bazylia - listki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytego, osuszonego bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i po 30 minutach - opłukać, osuszyć i obsmazyć na rozgrzanej oliwie. Umytą, osuszoną cukinię również pokroić w plastry i obsmażyć na oliwie. Do rondla przełożyć bakłażany o raz cukinię, dodać rozdrobniony czosnek, wlać pomidory wraz z zalewą, mieszając, doprawić solą oraz pieprzem i gotować 10 minut, bez przykrycia. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Połowę przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryć przygotowanymi warzywami oraz listkami bazylii, a na nich rozłożyć resztę makaronu, posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Makaronem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8850/Makaron-zapiekany-z-baklazanami