Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
bakłażan 400 gramów
makaron rurki 350 gramów
pomidory konserwowe 1 puszka
cukinia 200 gramów
czosnek 2 ząbki
ser żółty 50 gramów
oliwa według uznania
bazylia - listki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego
bakłażana pokroić w plastry, oprószyć
solą i po 30 minutach - opłukać, osuszyć i obsmazyć na rozgrzanej
oliwie. Umytą, osuszoną
cukinię również pokroić w plastry i obsmażyć na
oliwie. Do rondla przełożyć
bakłażany o raz
cukinię, dodać rozdrobniony
czosnek, wlać
pomidory wraz z zalewą, mieszając, doprawić
solą oraz
pieprzem i gotować 10 minut, bez przykrycia.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną
wodą, osączyć. Połowę przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, przykryć przygotowanymi warzywami oraz listkami
bazylii, a na nich rozłożyć resztę
makaronu, posypać startym
żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 25 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
MakaronemZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: