Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
szpinak 500 gramów
masło 6 łyżek stołowych
mąka 2.5 łyżek stołowych
bulion warzywny 300 mililitrów
ser pleśniowy 100 gramów
śmietana 200 gramów
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
cebula 1 sztuk
makaron 400 gramów
olej 1 łyżek stołowych
szynka 150 gramówWykonanie:
Szpinak starannie przebrać, obciąć korzenie i twarde łodygi, umyć go kilkakrotnie i zostawić na sicie do osączenia. Na sos rozgrzać 4 łyżki
masła, zasmażyć na nim
mąkę. Dodać
bulion oraz
śmietanę, całość gotować na lekkim ogniu przez ok. 10 minut. Rozdrobnić lub drobno pokroić
ser pleśniowy, rozpuścić w sosie, przyprawić
solą i
pieprzem. Obrać
cebulę i
czosnek i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe
masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim
cebulę z
czosnkiem. Dodać
szpinak, sparzyć go pod przykryciem, przyprawić
solą i
pieprzem. W tym czasie ugotować
makaron w odpowiedniej ilości osolonej
wody z 1 łyżką
oleju, nie rozgotowując go.
Szynkę pokroić na długie, cienkie paski. Wymieszać
szynkę z
makaronem, rozłożyć na podgrzanych talerzach. Na
makaronie rozłożyć
szpinak, polać sosem.Uwagi:
bulion warzywny z kostki,
makaron - tasiemki, soczysta
szynka wołowa w plasterkachPotrawy z
MakaronemKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-30bardzo dobre, aromatyczneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: