ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakiem i szynką

Makaron ze szpinakiem i szynką

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
szpinak 500 gramów
masło 6 łyżek stołowych
mąka 2.5 łyżek stołowych
bulion warzywny 300 mililitrów
ser pleśniowy 100 gramów
śmietana 200 gramów
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
cebula 1 sztuk
makaron 400 gramów
olej 1 łyżek stołowych
szynka 150 gramów
Wykonanie:
Szpinak starannie przebrać, obciąć korzenie i twarde łodygi, umyć go kilkakrotnie i zostawić na sicie do osączenia. Na sos rozgrzać 4 łyżki masła, zasmażyć na nim mąkę. Dodać bulion oraz śmietanę, całość gotować na lekkim ogniu przez ok. 10 minut. Rozdrobnić lub drobno pokroić ser pleśniowy, rozpuścić w sosie, przyprawić solą i pieprzem. Obrać cebulę i czosnek i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe masło rozpuścić w garnku, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać szpinak, sparzyć go pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron w odpowiedniej ilości osolonej wody z 1 łyżką oleju, nie rozgotowując go. Szynkę pokroić na długie, cienkie paski. Wymieszać szynkę z makaronem, rozłożyć na podgrzanych talerzach. Na makaronie rozłożyć szpinak, polać sosem.
Uwagi:
bulion warzywny z kostki, makaron - tasiemki, soczysta szynka wołowa w plasterkach
Potrawy z Makaronem
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-30
bardzo dobre, aromatyczne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2066/Makaron-ze-szpinakiem-i-szynka