Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
bazylia w pęczku 2 sztukwarzywo 20 dekagramów
białko 1 sztuk
żelatyna 2 łyżek deserowych
bulion rybny 2 kostek
wywar z ryby 1 litrów
tymianek według uznania
pieprz ziarnisty 5 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
cebula 10 dekagramów
marchew 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
sól według uznania
ocet winny 50 mililitrówfilet z
karpia 80 dekagramówWykonanie:
Ryby posolić, skropić
octem. Podlać małą ilością
wody, dodać pokrojoną
cebulę, warzywa i
przyprawy, gotować 15 minut na małym ogniu. Wyjąć i ostudzić, dokładnie usunąć pozostałe ości.
Wywar przecedzić, dopełnić
wodą do 1 l, zagotować z 2 kostkami
bulionu rybnego. Dodać rozpuszczoną
żelatynę, wymieszać. Przestudzić, wlać rozmącone
białko, podgrzewać na małym ogniu, aż
białko się zetnie.
Wywar przecedzić przez płótno.
Rybę pokroić, układać w formie keksowej wyłożonej listkami
bazylii na przemian z pokrojonymi warzywami i
cytryną. Każdą warstwę polewać galaretą. Włożyć na 4 godziny do lodówki. Pokroić w plastry i podawać.Uwagi:warzywa dowolneKuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: