ßßß Cookit - przepis na Karp w galarecie II

Karp w galarecie II

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
bazylia w pęczku 2 sztuk
warzywo 20 dekagramów
białko 1 sztuk
żelatyna 2 łyżek deserowych
bulion rybny 2 kostek
wywar z ryby 1 litrów
tymianek według uznania
pieprz ziarnisty 5 sztuk
ziele angielskie 5 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
cebula 10 dekagramów
marchew 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
sól według uznania
ocet winny 50 mililitrów
filet z karpia 80 dekagramów
Wykonanie:
Ryby posolić, skropić octem. Podlać małą ilością wody, dodać pokrojoną cebulę, warzywa i przyprawy, gotować 15 minut na małym ogniu. Wyjąć i ostudzić, dokładnie usunąć pozostałe ości. Wywar przecedzić, dopełnić wodą do 1 l, zagotować z 2 kostkami bulionu rybnego. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Przestudzić, wlać rozmącone białko, podgrzewać na małym ogniu, aż białko się zetnie. Wywar przecedzić przez płótno. Rybę pokroić, układać w formie keksowej wyłożonej listkami bazylii na przemian z pokrojonymi warzywami i cytryną. Każdą warstwę polewać galaretą. Włożyć na 4 godziny do lodówki. Pokroić w plastry i podawać.
Uwagi:
warzywa dowolne
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1990/Karp-w-galarecie-II