« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomięso mielone mieszane 600 gramówziemniaki 1 kilogramówbułeczki czerstwe 2 sztukmleko 2 szklanekboczek wędzony 200 gramówcebula 2 sztukczosnek 1 ząbkimasło 1 łyżek stołowychbułka tarta 2 łyżek stołowychjajka 3 sztukmusztarda 0,5 łyżek deserowychtymianek według uznaniarozmaryn według uznanianatka pietruszki według uznaniaplastry cytryny według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:W mleku namoczyć bułeczki. Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do mięsa dodać odciśnięte bułeczki, bułkę tartą, jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić do smaku musztardą, sola oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.Kilogram małych ziemniaków oczyścić i oprószyć listkami tymianku oraz igiełkami rozmarynu. Z masy mięsnej uformować wałek, przełożyć na natłuszczoną olejem blachę, obłożyć plastrami boczku i ziemniakami. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu obracając ziemniaki. Przyprawić i przed podaniem udekorować plastrami cytryny i natką pietruszki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: