ßßß Cookit - przepis na Klops z ziemniakami

Klops z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso mielone mieszane 600 gramów
ziemniaki 1 kilogramów
bułeczki czerstwe 2 sztuk
mleko 2 szklanek
boczek wędzony 200 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
masło 1 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
musztarda 0,5 łyżek deserowych
tymianek według uznania
rozmaryn według uznania
natka pietruszki według uznania
plastry cytryny według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
W mleku namoczyć bułeczki. Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Do mięsa dodać odciśnięte bułeczki, bułkę tartą, jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić do smaku musztardą, sola oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
Kilogram małych ziemniaków oczyścić i oprószyć listkami tymianku oraz igiełkami rozmarynu. Z masy mięsnej uformować wałek, przełożyć na natłuszczoną olejem blachę, obłożyć plastrami boczku i ziemniakami. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu obracając ziemniaki. Przyprawić i przed podaniem udekorować plastrami cytryny i natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10046/Klops-z-ziemniakami