Wykonanie
Torcik ma piękne, jesienne kolory, i jak sądzę może zachęcić do jedzenia niejednego warzywnego niejadka. Składa się z
trzech warstw; pierwsza to aksamitne
ziemniaki z
czosnkiem i
pietruszką, następna - słodkawa warstwa z
marchewki i
selera, zaostrzona lekko nutką doskonałej
musztardy sarepskiej Develey, a całość jest ukryta pod rumianą i chrupiącą skórką, także z tą wspaniałą
musztardą.Na pewno nie można powiedzieć o takich warzywach, że są nudne !
Składniki (foremka 15 x 20 cm):3
marchewki3
ziemniaki1
seler1 ząbek
czosnku3 łyżki
natki pietruszki2 łyżki
musztardy sarepskiej Develey2
jajka1/2 kostki rozpuszczonego
masła1/2 szklanki
bułki tartejsól,
pieprz do smaku
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formyPrzygotowanie:Umyte warzywa gotuję do miękkości, po czym obieram ze skórki. Jeszcze ciepłe
ziemniaki duszę widelcem na gładką masę i przekładam do miski,
marchewki i
seler ścieram na drobnej tarce i przekładam do drugiej miski. Do każdej miski wbijam
jajko. do masy ziemniaczanej dodaję posiekaną
pietruszkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Do miski z
marchewką i
selerem dodaję łyżkę
musztardy sarepskiej Develey . Obie masy dokładnie mieszam, doprawiam
solą i
pieprzem do smaku. Rozpuszczone
masło mieszam z
bułką tartą i
musztardą sarepską Develey .Foremkę smaruję dokładnie
masłem i oprószam
bułką. Wykładam masę ziemniaczaną, na nią warstwę
marchewkowo-
selerową , a powierzchnię pokrywam masą z
bułki tartej.Torcik piekę w temperaturze 240 stopni C. przez ok. 40 minut, aż górna warstwa pięknie się zrumieni.Podaję jako dodatek do
mięs i ryb.Przepis autorski.