Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
sól według uznania
pieprz 6 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
tymianek 2 gałązki
cebula 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
por 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
wołowina z kością 1 kilogramów
pieprz według uznaniaWykonanie:Opłukane
mięso włożyć do garnka i zalać taką ilością
wody, by dobrze je przykryła. Gdy zupa chwile się pogotuje, zebrać z niej szumowiny, ale nie jest to konieczne. Oczyszczone
marchewki,
seler,
pietruszkę i mały
por (biała część) na kawałki, a oczyszczoną
cebulę przekroić, opalić nad ogniem, aż zbrązowieje. Warzywa razem z
cebula i gałązkami
tymianku dołożyć do
mięsa. Wrzucić także
listki laurowe, ziarenka
pieprzu i ziela. Dodać ok. łyżeczki
soli. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny. Gdy
mięso będzie miękkie wyjąć je z
wywaru, a rosół przecedzić. Przed podaniem oprószyć
pieprzem i ewentualnie doprawić jeszcze
solą.Uwagi:Jeśli rosół jest za tłusty, to gdy przestygnie, należy położyć na jego powierzchni kawałek papierowego ręcznika. Wchłonie on tłuszcz, wtedy go zdjąć.Aby uzyskać domowy koncentrat
bulionu (baza dla
sosów i innych zup), należy po przecedzeniu gotować rosół, aż zostanie 1/5 pierwotnej objętości. Można przechowywać go kilka dni w lodówce lub mrozić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: