ßßß Cookit - przepis na Domowy bulion wołowy

Domowy bulion wołowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
sól według uznania
pieprz 6 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
tymianek 2 gałązki
cebula 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
por 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
wołowina z kością 1 kilogramów
pieprz według uznania
Wykonanie:
Opłukane mięso włożyć do garnka i zalać taką ilością wody, by dobrze je przykryła. Gdy zupa chwile się pogotuje, zebrać z niej szumowiny, ale nie jest to konieczne. Oczyszczone marchewki, seler, pietruszkę i mały por (biała część) na kawałki, a oczyszczoną cebulę przekroić, opalić nad ogniem, aż zbrązowieje. Warzywa razem z cebula i gałązkami tymianku dołożyć do mięsa. Wrzucić także listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela. Dodać ok. łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 2-3 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z wywaru, a rosół przecedzić. Przed podaniem oprószyć pieprzem i ewentualnie doprawić jeszcze solą.
Uwagi:
Jeśli rosół jest za tłusty, to gdy przestygnie, należy położyć na jego powierzchni kawałek papierowego ręcznika. Wchłonie on tłuszcz, wtedy go zdjąć.
Aby uzyskać domowy koncentrat bulionu (baza dla sosów i innych zup), należy po przecedzeniu gotować rosół, aż zostanie 1/5 pierwotnej objętości. Można przechowywać go kilka dni w lodówce lub mrozić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10520/Domowy-bulion-wolowy