ßßß Cookit - przepis na Kotlety z cukini z dipem

Kotlety z cukini z dipem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
cukinia 500 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 50 gramów
ziarna sezamu 100 gramów
śmietana gęsta 250 gramów
twarożek śmietankowy 250 gramów
natka pietruszki 0,5 sztuk
koperek 0,5 sztuk
czosnek 1 ząbki
olej 5 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umytą cukinię pokroić w grube plastry. Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem. jajka wybić na talerz, rozmącić widelcem. Mąkę i ziarno sezamu wsypać na dwa osobne talerze. Plastry cukinii panierować kolejno w mące, jajku i na końcu w ziarnach sezamu. Natkę i koperek opłukać, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a resztę drobno posiekać. Oczyszczony czosnek rozdrobnić.
Dip: śmietanę wymieszać z twarożkiem, dodać posiekane zioła i czosnek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć partiami kotlety z cukinii (po 2-3 minuty z każdej strony), na średnim ogniu. Odkładać na gorący talerz. Kotlety przełożyć na 4 talerze, polać dipem, udekorować gałązkami kopru i natki. Podawać z ciemnym pieczywem bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5065/Kotlety-z-cukini-z-dipem