Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
cukinia 500 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 50 gramówziarna
sezamu 100 gramów
śmietana gęsta 250 gramów
twarożek śmietankowy 250 gramów
natka pietruszki 0,5 sztuk
koperek 0,5 sztuk
czosnek 1 ząbki
olej 5 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umytą
cukinię pokroić w grube plastry. Każdy plaster oprószyć
solą i
pieprzem.
jajka wybić na talerz, rozmącić widelcem.
Mąkę i ziarno
sezamu wsypać na dwa osobne talerze. Plastry
cukinii panierować kolejno w
mące,
jajku i na końcu w ziarnach
sezamu.
Natkę i
koperek opłukać, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a resztę drobno posiekać. Oczyszczony
czosnek rozdrobnić.Dip:
śmietanę wymieszać z
twarożkiem, dodać posiekane
zioła i
czosnek, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Na rozgrzanym na patelni
oleju smażyć partiami kotlety z
cukinii (po 2-3 minuty z każdej strony), na średnim ogniu. Odkładać na gorący talerz. Kotlety przełożyć na 4 talerze, polać dipem, udekorować gałązkami
kopru i
natki. Podawać z
ciemnym pieczywem bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.SałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: