Wykonanie
Szybka przekąska, letni obiad, zdrowa kolacja? Placki z
cukinii są idealne o każdej
porze, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Zdecydowanie bardziej wolę placuszki z
cukinii od placków ziemniaczanych, spróbujcie i
dajcie znać, czy Wam smakują. Z
cukinii zróbcie jeszcze:zupa krem z
cukiniiratatouille (ratatuja)krem z
cukinii z
fetąleczo z
cukinii .
średniej wielkości
cukinia2 łyżki
mąkijajkosól,
pieprzolej do smażenia
śmietananatka pietruszki i
koperek świeżyOdciąć końce
cukinii, a jeśli
cukinia ma twardą skórkę to ją obrać (jeśli jest
młoda to można zostawić).Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Odcisnąć by pozbyć się
soków, a następnie połączyć z
mąką i
jajkiem.Wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem.Smażyć na
oleju z dwóch stron aż będą lekko rumiane - po około 2-3 minuty.Odsączyć z tłuszczu na papierze.Podawać ze
śmietaną i
ziołami -
natką lub/i
koperkiem.