ßßß Cookit - przepis na Grzanki z polędwicą i prawdziwkami

Grzanki z polędwicą i prawdziwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kromki bułki 8 sztuk
poledwiczka wieprzowa 400 gramów
prawdziwki 400 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
wino czerwone wytrawne 100 mililitrów
masło 2 łyżek stołowych
oliwa 4 łyżek stołowych
ser żółty 4 łyżek stołowych
tymianek suszony 0,5 łyżek deserowych
listki tymianku według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Pokroić ukośnie polędwiczki na 8 grubszych plastrów. Oczyszczone grzyby pokroić na kawałki. Oczyszczona cebule zetrzeć na tarce, a 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wlać wini i 2 łyżki oliwy, dodać tymianek, doprawić do smaku i wymieszać. Marynata zalać polędwiczki i wstawić na 60 minut do lodówki.
Pozostałą oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać grzyby i smażyć kilka minut, aż puszczą sok. Oprószyć solą oraz pieprzem, przykryć i dusić 20 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć polędwiczki po 4 minuty z każdej strony. Dobrze doprawić.
Z bułki zrobić grzanki, ułożyć na nich plastry mięsa i grzyby, posypać startym serem. Zapiekać 2 minuty w 200 stopniach, aż ser się stopi. Przed podaniem posypać grzanki listkami tymianku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10958/Grzanki-z-poledwica-i-prawdziwkami