ßßß Cookit - przepis na Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron lasagna zielona 200 gramów
sos beszamelowy 2 sztuk
ser owczy 250 gramów
pomidor 400 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
oliwa 2 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuk
szpinak 1 kilogramów
Wykonanie:
Świeży szpinak umyć (mrożony rozmrozić). Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, następnie podsmażyć na oliwie i dorzucić szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w ósemki. Ser owczy pokruszyć. Do żaroodpornego naczynia wlać nieco sosu beszamelowego. Kolejnymi warstwami układać na przemian płaty lasanii, osaczony szpinak, ser owczy i pomidory. Każdą warstwę doprawiać solą, pieprzem i gałką muszkatołową i polewać sosem. Ostatnią warstwą powinien być sos zmieszany z resztą sera. Piec w 200 stopniach C najpierw 30 minut pod przykryciem, następnie 15 minut bez.
Uwagi:
1 kg świeżego szpinaku lub 700 g mrożonego
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Makaronem
Zapiekanki i Pizze
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2008-12-29
pyszne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/650/Lasagne-ze-szpinakiem