ßßß
Składniki:ok 20 dużych muszli makaronowych (conchiglioni)Farsz:250 g świeżego szpinaku225 g sera ricottasólświeżo mielony pieprztarta gałka muszkatołowaSos:4 łyżki oliwy z oliwek2 cebule4 ząbki czosnku2 puszki krojonych pomidorów (razem 800 g)4 łyżki posiekanej świeżej bazyliiSzpinak wrzuć do gotującej wody na 30 sekund. Odcedź i zmiksuj w blenderze.
Przełóż do miski i wymieszaj z ricottą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodaj pomidory i posiekaną bazylię. Gotuj mieszając około 20 minut lub do czasu, aż płyn odparuje i powstanie dość gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj makaron "al dente", odcedź i przelej zimną wodą. Muszelki wypełnij farszem serowym.Użyj dużego naczynia żaroodpornego lub tak jak ja 4 ramekiny. Na dnie naczynia ułóż prawie cały sos pomidorowy, następnie muszle z farszem, a na nich resztę sosu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut.* wierzch dania przed wstawieniem do piekarnika można posypać serem np parmezanem lub zwykłym żółtym serem
SMACZNEGO!

źródło: przepis własny