ßßß
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Już za kilka dni Wielkanoc a ja mam dla was taki pyszny pomysł na świąteczne pierożki z ziemniakami i białą kiełbasą. Mówię wam jakie one wyszły pyszne, koniecznie spróbujcie tej wersji. Jestem pewna, że jak takie pierożki pojawią się na świątecznym stole to będą wszystkim bardzo smakować.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia, dużo zdrówka i uśmiechu.Składniki:ciasto- 500 g mąki pszennej typ 500 tota mąka- 250 ml gorącej, przegotowanej wody- szczypta soli- 3 łyżki olejufarsz- 500 g ugotowanych ziemniaków- 2 cebule- 300 g kiełbasy białej parzonej- 2 łyżki jogurtu naturalnego- sól, pieprz- ząbek czosnkuFarsz - ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do ziemniaków. Kiełbasę białą parzoną kroimy na kawałki i rozdrabniamy za pomocą blendera lub widelcem. Podsmażamy na patelni i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, jogurt, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do misy robota lub miksera wsypujemy mąkę, sól, olej i gorącą - świeżo przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Jeżeli nie macie robota i będziecie wyrabiać ciasto ręcznie to uważajcie, aby się nie poparzyć.Wyrobione ciasto szczelnie zawijamy w ściereczkę lub przykrywamy miską, aby nie wysychało i odpoczęło - zostawiamy tak na 15-30 minut.Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka - ja robię to za pomocą szklanki, nakładamy farsz i zlepiamy. Pamiętajcie, aby reszta ciasta cały czas była przykryta ściereczką.Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ja dodaje łyżeczkę soli i łyżkę oleju do wody. Wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 5 minut.Przekładamy je na talerze, aby wystygły. Podajemy podsmażone na patelni na rumiano.
