Wykonanie
Jajka sadzone na obiad to szybkie i tanie danie w tygodniu. Moje dzieci lubią smażone warzywa korzeniowe z
jajkami. To danie w Szwecji jest bardzo popularne i nazywa się pytt i panna co oznacza wszystko razem na patelni. Wybieram warzywa te, które akurat mam pod ręką, kroję w kostkę i smażę na patelni. Mogą to być
ziemniaki,
marchewka,
seler i
pietruszka. Lubię tę potrawę z
batatami i
brukselką .
Jajka sadzone pasują cudownie do warzyw.Czasami dodaję do warzyw
kiełbasę. Obiad smakuje jeszcze lepiej, zwłaszcza moim pożeraczom
mięsa. Dzisiaj zrobiłam to danie w nieco innym stylu. Na ogół Szwedzi jedzą tę potrawę z
buraczkami. Dzisiaj jednak przygotowałam do niego
sałatkę po grecku z
oliwkami,
suszonymi pomidorami w
oliwie,
feta i mnóstwem
ziół. Poza tym przyrządziłam
jogurt z
czosnkiem. Było pysznie!
Jajka sadzone to uniwersalny obiad. Bardzo lubię
jajka pod każdą postacią. Jeśli smażę
jajka sadzone to koniecznie
żółtko musi być półpłynne, a
białko ścięte i lekko zrumienione. Takie
jajka można usmażyć na specjalnej patelni tak aby
białko nie rozpływało się po całej patelni. Ja używam zwykłą patelnię do smażenia. Mam tyle kuchennych akcesoriów, że szafy pękają w szwach.
4 porcjeSkładniki:4
jajka1
czosnek solo3 duże
ziemniaki1
marchewka200 g
selera1
pietruszka1 mała
cebula400 g
kiełbasysól,
pieprz i
oregano do smakuGrecka
sałatka100 g
feta20 kalamata
oliwek10
suszonych pomidorów w zalewie80 g
rukola2 gałązki
mięty pieprzowejmały pęczek
natki pietruszki3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytrynysól i
czarny pieprz do smaku
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
Ziemniaki,
marchewkę,
pietruszkę i
seler pokrój w małą kostkę. Dodaj do
cebuli i smaż aż warzywa się zrumienią i będą miękkie. Następnie pokrój
kiełbasę w kostkę. Odsuń na bok warzywa i usmaż
kiełbasę. Dopraw danie
przyprawami i
oregano. Na drugiej patelni usmaż
jajka sadzone.Umieść składniki na
sałatkę w misce.
Ser feta pokrój w kostkę. Wymieszaj
oliwę z
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem i polej
sałatkę. Danie można podać dodatkowo z
sosem jogurtowo czosnkowym. Smacznego!