Wykonanie
Uwielbiam dania jednogarnkowe, takie gdzie
mięso i warzywa przyrządzam razem na patelni, w garnku lub piekarniku. Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na
kurczak Souvlaki. Jak się domyślacie Souvlaki to danie wywodzące się z greckiej kuchni, którą ja osobiście jestem oczarowana.
Kurczak Souvlaki piekłam w piekarniku. Do przyrządzenia tego dania możecie użyć
kurczaka w całości lub porcjowanego. Jeśli wolicie
filety z piersi kurczaka również jest to dobra alternatywa. Często podchodzę do gotowania ekonomicznie. Kupując
kurczaka w całości odcinam udka i piersi, a z
tuszki gotuję zupę. Dlatego mój przepis zawiera różne części
kurczaka. Osobiście wolę
udo z kurczaka niż pierś. Mniejsza o to. W tym daniu najważniejsza jest marynata do
mięsa jak również pyszne greckie dodatki w formie kalamata
oliwek,
feta i
suszonych pomidorów.
Kurczak Souvlaki marzy mi się z młodymi
ziemniakami ale i tak smakował wyśmienicie. Resztki wzięłam do pracy. Tak to danie świetnie pasuje do lunchbox. Poza tym jest to tani obiad ale naprawdę bardzo smaczny!

4 porcjeSkładniki:4 porcje
mięsa z kurczaka lub cały
kurczak4 łyżki
oliwy z oliwek + 1 łyżka1
cytryna, sok i otarta skórka2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżeczka
suszonego oregano2 łyżki
cebuli, drobno pokrojonej1
czosnek solo1 łyżeczka suszonych
płatków chili1½ łyżki wędzonej
papryki w proszku600 g
ziemniaków2
papryki, różnokolorowe
sól do smakuGrecka
sałatka20
oliwek kalamata10
suszonych pomidorów w zalewie z
oliwy150 g
feta100 g
rukola,
natki pietruszki i
mięty pieprzowej, dowolne proporcje
Jogurt z
miętą300 g
greckiego jogurtu, 10% tł.3 łyżki posiekanej
mięty pieprzowej2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliweksól do smaku

Do miski wlej
oliwę. Dodaj
płatki chili, 1 łyżeczkę
soli, sok i otartą
skórkę z cytryny,
ocet balsamiczny,
paprykę,
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj marynatę. Następnie dodaj porcje
kurczaka i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Marynuj
kurczaka przez 2 godziny lub przez noc.Nastaw piekarnik na 180ºC. Może być funkcja grillowa.
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Paprykę oczyść z gniazd i pokrój wzdłuż. Umieść
mięso w żaroodpornym naczyniu. Ponieważ piekłam zarówno udka jak i
filety z piersi kurczaka najpierw podpiekłam udka wraz z
ziemniakami.
Ziemniaki posoliłam i wymieszałam z
oliwą. Po 30 minutach dodałam
filety z piersi kurczaka oraz
paprykę i piekłam jeszcze przez 20 minut. Tyle mniej więcej potrzeba czasu aby
filety z piersi kurczaka były soczyście upieczone.Z podanych składników zrób
sałatkę. Proporcje
ziół są dowolne. U mnie przeważa
rukola.
Sałatkę polej
oliwą lub zalewą z
suszonych pomidorów.Przeciśnij
czosnek przez praskę i wymieszaj z
jogurtem,
oliwą oraz posiekaną
miętą pieprzową. Dopraw
solą. Podaj Souvlaki z
sałatką i
jogurtem. Smacznego!