Wykonanie
Składniki :świeży
kurczak ok. 2 kg3 marchwie1
cebula4
ziemniaki4 ząbki
czosnkucytryna,
natkazioła do posypania
kurczakasól,
pieprz,
oliwaPrzygotowanie :
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć
solą z wierzchu i wewnątrz, posypać
pieprzem mielonym i natrzeć
ziołami z wierzchu i wewnątrzDo środka włożyć umytą pokrojoną
natkę oraz
cytrynę w plastrachWarzywa obrać, pokroić ,
czosnek zostawić w ząbkach
Kurczaka w całości włożyć do rękawa, skropić
oliwą, obłożyć warzywami, rękaw zamknąć klipsem, pozostawić na kilka minut w chłodziePiekarnik nagrzać do 190 *C, włożyć foremkę z
kurczakiem, w moim piekarniku
mięso piekłam ok. 2 godz.Moje uwagi:Takie warzywa jak
marchewka należy pokroić dość drobno, by podczas pieczenia zmiękła, chyba że wolimy twardą :)
Ziemniaki,
cebula i
czosnek upieką się szybciej nawet jeśli pokrojone są dość grubo.Ok. 20 min. przed końcem pieczenia przecięłam rękaw i wtedy
mięso zarumieniło się.
Podczas przygotowania dania jest niewiele pracy, dlatego polecam na świąteczny. Będzie robić się prawie samo :)
Dodatkiem mogą być różne ulubione warzywa np:
papryka,
seler,
kapusta,
brokuł,
kalafior. Jeśli warzyw dodamy więcej- będzie to Świąteczny obiad dla większej Rodziny.