ßßß

Składniki: Biszkopt:4 jajkaszczypta soli1/2 szklanki cukru4 łyżki oleju rzepakowego2 łyżki kakao1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mąki pszennejMasa:400 ml śmietanki 36%250g. mascarpone5 łyżek cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretka:1/2 szklanki wiórek kokosowych2 galaretki brzoskwinioweponcz:2 łyżki soku z cytryny2 łyżki wody Przygotowanie: Galaretka: Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, wsypać wiórki kokosowe, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania, wsypać kakao. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.Masa: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, oba blaty nasączyć pączem, pierwszy blat posmarować dżemem brzoskwiniowym, wyłożyć połowę kremu.Krem przykryć kolejnym ciastem, ponownie posmarować dżemem, wyłożyć resztę kremu.Na wierzch wylać galaretki z wiórkami kokosowymi.Ciasto odstawić do stężenia.Smacznego