ßßß
 
            
        

 Składniki: Biszkopt:6 jajek
Składniki: Biszkopt:6 jajek 1/2 szklanki cukru5 łyżek ciemnego kakao5 łyżek oleju rzepakowego1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy:400 ml śmietanki 36%1/2 szklanki cukru pudru250 g. mascarpone100g. czekolady deserowej50g. wiórek kokosowych3-4 bananysok z 1/2 cytrynyPrzygotowanie:Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno, wsypać cukier miksować aż białka staną się szkliste.Cały czas miksując dodać kakao , żółtka oraz olej rzepakowy.Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , wymieszać łyżką do połączenia się składników.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , piec 35-40 min ( do suchego patyczka)Krem kokosowy: Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać mascarpone, zmiksować.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę.Do masy dodać wiórki kokosowe oraz czekoladę , dokładnie wymieszać.Biszkopt przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć Środek dolnego blatu nie naruszając ścianek.Górny blat pokruszyć drobno.Banany obrać każdego przekroić na pół wzdłuż , bananami wyłożyć wydrążony biszkopt , skroić je sokiem z cytryny.Na banany wyłożyć krem truskawkowy tworząc górkę.Krem obsypać dokładnie pokruszonymi biszkoptem.Odstawić na 2-3 godz. do lodówki.
1/2 szklanki cukru5 łyżek ciemnego kakao5 łyżek oleju rzepakowego1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy:400 ml śmietanki 36%1/2 szklanki cukru pudru250 g. mascarpone100g. czekolady deserowej50g. wiórek kokosowych3-4 bananysok z 1/2 cytrynyPrzygotowanie:Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno, wsypać cukier miksować aż białka staną się szkliste.Cały czas miksując dodać kakao , żółtka oraz olej rzepakowy.Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , wymieszać łyżką do połączenia się składników.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , piec 35-40 min ( do suchego patyczka)Krem kokosowy: Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać mascarpone, zmiksować.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę.Do masy dodać wiórki kokosowe oraz czekoladę , dokładnie wymieszać.Biszkopt przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć Środek dolnego blatu nie naruszając ścianek.Górny blat pokruszyć drobno.Banany obrać każdego przekroić na pół wzdłuż , bananami wyłożyć wydrążony biszkopt , skroić je sokiem z cytryny.Na banany wyłożyć krem truskawkowy tworząc górkę.Krem obsypać dokładnie pokruszonymi biszkoptem.Odstawić na 2-3 godz. do lodówki.
 Smacznego
Smacznego