Wykonanie
Muffinki. Ile czasu mi zajęło zebranie się do nich. A to nie było papierków, a to nie było foremki, a to to a to tamto. W końcu się udało:) Znalazłem fantastyczny sklep z Krakowa z akcesoriami do pieczenia m.in. muffinekTo u dziewczyn zamówiłem sobie papierki, słomki i jeszcze kilka fajnych ozdób.Sam przepis na muffinki pochodzi od Nigelli Lawson. Niestety w smaku szału nie robiły, ale ładnie wyglądały. Kiedyś Ania robiła również z jej przepisu ciasto i również smaczne nie było.
Składniki (ok. 12 muffinek)- 3 dojrzałe
banany- 125 ml
oleju- 2
jajka- 100 g
cukru- 225 g
mąki pszennej- 3 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :1. Oddzielamy
białka od
żółtek. Miksujemy je, dodajemy
cukier,
olej i na końcu
żółtka. Robimy coś na wzór
majonezu.2. Do drugiej miski przesiewamy
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą.3.
Banany obieramy, rozgniatamy je tłuczkiem do
ziemniaków, lub miksujemy, jak Wam będzie wygodniej.4. Do suchych składników dodajemy przygotowaną masę z
jajek, dodajemy masę z
bananów i całość mikserem na wolnych obrotach mieszamy ze sobą.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.6. Do foremki wkładamy papierki i wkładamy po ok łyżce ciasta.7. Na wierzch można położyć kawałki pokruszonej
czekolady.8. Wkładamy gotowe
ciastka do piekarnika i pieczemy ok 17-20 minut, sprawdzamy przy pomocą wykałaczki i jeżeli wykałaczka jest sucha, to muffinki można wyciągać.Całość można jeszcze udekorować roztopioną
białą czekoladą i podawać.S M A C Z N E G O ! ! !