ßßß

Składniki: Biszkopt:4 jajkaszczypta soli1/2 szklanki cukru4 łyżki oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki mąki pszennejMasa:500 ml. słodkiej śmietanki 30%250g. serka mascarpone1/2 szklanki cukru pudru1/2 tabliczki mlecznej czekolady1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskichPoncz:4 łyżki wody2 łyżki soku z cytrynyDodatkowo:4-5 łyżek startej mlecznej lub gorzkiej czekolady do posypania ciasta Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno.Stopniowo wsypywać cukier, nie przerywając miksowania do momentu aż białka staną się szkliste.Dodawać po łyżce oleju a następnie po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach.Do masy wsypać proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.Masa: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.Zimną czekoladę zetrzeć na tarce, wraz z orzechami wsypać do masy śmietanowej, dokładnie wymieszać.Wodę połączyć z sokiem z cytryny.Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/2 masy, przykryć kolejnym blatem biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę.Wierzch posypać tartą czekoladą.Ciasto odstawić do schłodzenia.
Smacznego