ßßß


Składniki:2 dojrzałe plantany1/2 tabliczki mlecznej czekoladyCiasto:250g. sera ricotta1/2 szklanki wody gazowanej1 jajo5-6 łyżek mąki pszennej1/2 łyżeczki cukruszczypta soliszczypta proszku do pieczeniaolej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Plantany obieramy ze skóry, kroimy w ukośne 1-2 cm plastry. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach, schładzamy.Ser ricotta miksujemy lub ucieramy z jajkiem, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany.Każdy plaster banana maczamy w cieście serowym, smażymy na oleju na rumiano z obu stron.Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy schłodzoną czekoladą. Placuszki smakują równie dobrze na ciepło i na zimno.






Smacznego