ßßß
Kiedy już serowy sos do makaronu jest już gotowy można do niego dodać pozostałe resztki. U mnie jest to pieczony kurczak i boczek. Nie zapomnijcie o ziołach. Osobiście wybrałam tymianek i odrobinę rozmarynu, a to dlatego, że do sosu dodałam smażone kurki. To makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do serowego sosu możecie również dodać szynkę, kiełbasę lub zrobić sos z warzywami jak cukinią czy dynią. Jest to danie zarówno na obiad jak na kolację. Jak wykorzystać resztki z tego obiadu? Ja zapakowałam je na jutro do pracy.4 porcjeSkładniki:350 g pieczonego kurczaka, obranego z kości150 g kurek2 szalotki150 sera manchego100 g kremowego serka, philadelphia lub łaciate300 ml śmietanki, 26%1½ łyżki świeżego tymianku1 łyżeczka świeżego rozmarynu½ łyżeczki czosnkowej solisól i czarny pieprz do smaku2 łyżki masła100 g wędzonego boczku200 g makaronu150 – 200 ml wody z gotowania makaronu
Szalotki pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż aż grzyby się lekko zrumienią. Następnie wlej śmietankę, dodaj serek kremowy i utarty manchego. Mieszaj aż sery się rozpuszczą. Dopraw sos solą, pieprzem, solą czosnkową i posiekanymi ziołami. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i przesmażony boczek. Gotuj sos przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź makaron, zachowaj szklankę wody od gotowania. Wymieszaj makaron z sosem. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedź zachowaną wodą od gotowania makronu. Smacznego.