ßßß Cookit - przepis na Makaron na obiad z resztek obiadowych?

Makaron na obiad z resztek obiadowych?

nazwa

Wykonanie

Jak wykorzystać resztki mięsa, makaronu czy serów? Ja najczęściej gotuję sos do makaronu . Obiadowe resztki jak pieczony kurczak, kremowe sery czy nawet makaron to świetna okazja aby przyrządzić z nich pyszny makaron na obiad. Resztki obiadowe nigdy nie były dla mnie problemem. Można z nich stworzyć naprawdę smaczne i pożywne przepisy jak sos do makaronu czy zapiekankę.
Moja rodzina bardzo lubi makaron. Ugotowanie sosu do makaronu to świetna okazja do wykorzystania resztek obiadowych z poprzedniego dnia. Po przeglądzie lodówki okazało się, że mam resztki kremowych serów. Moje dzieci zawsze napoczynają serki i poźniej mam w lodówce kilka napoczętych opakowań. Kremowy serek to świetna baza do serowego sosu do makaronu. Taki sos można ugotować z różnych serów. Jego smak będzie zależał od smaku sera, którego dodaje się najwięcej. Użyłam sporo sera manchego i to on właśnie nadał smak sosowi. Nie ważne jest również w jakich proporcjach użyjecie sery. Najważniejsze aby sos był kremowy, dobrze doprawiony i smaczny. Z przypraw na ogół dodaję czarny pieprz młotkowany, najlepiej świeżo rozdrobniony. Naprawdę odrobina świeżego pieprzu nie tylko zdrowo kręci w nosie ale również dostarcza potrawie fajnego smaku.
Kiedy już serowy sos do makaronu jest już gotowy można do niego dodać pozostałe resztki. U mnie jest to pieczony kurczak i boczek. Nie zapomnijcie o ziołach. Osobiście wybrałam tymianek i odrobinę rozmarynu, a to dlatego, że do sosu dodałam smażone kurki. To makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do serowego sosu możecie również dodać szynkę, kiełbasę lub zrobić sos z warzywami jak cukinią czy dynią. Jest to danie zarówno na obiad jak na kolację. Jak wykorzystać resztki z tego obiadu? Ja zapakowałam je na jutro do pracy.
4 porcje
Składniki:
350 g pieczonego kurczaka, obranego z kości
150 g kurek
2 szalotki
150 sera manchego
100 g kremowego serka, philadelphia lub łaciate
300 ml śmietanki, 26%
1½ łyżki świeżego tymianku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
½ łyżeczki czosnkowej soli
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki masła
100 g wędzonego boczku
200 g makaronu
150 – 200 ml wody z gotowania makaronu
Szalotki pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone grzyby i smaż aż grzyby się lekko zrumienią. Następnie wlej śmietankę, dodaj serek kremowy i utarty manchego. Mieszaj aż sery się rozpuszczą. Dopraw sos solą, pieprzem, solą czosnkową i posiekanymi ziołami. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i przesmażony boczek. Gotuj sos przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź makaron, zachowaj szklankę wody od gotowania. Wymieszaj makaron z sosem. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedź zachowaną wodą od gotowania makronu. Smacznego.
Źródło:https://codojedzenia.pl/makaron-na-obiad-z-resztek-obiadowych