ßßß
Składniki (na 2 osoby):350g spaghetti100g wędzonego boczku, pokrojonego w małe paseczki100g startego parmezanu (ok. 2 łyżek odstawić do posypania gotowego dania)3 żółtka60g (1/4 szklanki) śmietanki 30%łyżeczka masłaoliwa z oliwekświeżo zmielony czarny pieprzsólWstawić wodę na makaron. W rondelku stopić masło, wrzucić boczek i zrumienić go na średnim ogniu (masło można zastąpić odrobiną oliwy, ale ja uwielbiam jego śmietankowy smak). Wrzucić makaron do wrzątku.W miseczce wymieszać żółtka, parmezan i śmietankę, przyprawić solą i obficie pieprzem.Przed odlaniem makaronu odlać pół szklanki wody, w której się gotował.Makaron odlać, wrzucić (już z dala od ognia – żółtka nie powinny się ściąć) z powrotem do gorącego jeszcze garnka; polać odrobiną oliwy, wymieszać; wlać mieszankę jajeczno-serową, wymieszać; dolać odrobinę wody z gotowania makaronu (makaron nie powinien ociekać wodą, ale nie może też być suchy); dodać boczek, wymieszać.Przełożyć na ciepły talerz, posypać pieprzem i parmezanem.