ßßß Cookit - przepis na DYNIOWE GNOCCHI Z MASŁEM SZAŁWIOWYM

DYNIOWE GNOCCHI Z MASŁEM SZAŁWIOWYM

nazwa

Wykonanie

To, że te gnocchi będą wspaniałe, wiedziałam. Ale totalnym zaskoczeniem było masło szałwiowe, bo nie przepadam za zapachem tego zioła. Ale po usmażeniu szałwia zrobiła się chrupiąca, a aromat nie był tak przytłaczający. No ale nie czarujmy się, wszystko co usmażone na maśle jest obłędne.
A teraz trochę informacji technicznych. Nie będę oszukiwać, samo formowanie gnocchi nie jest fajne. Ciasto jest bardzo lepkie i zdecydowanie nie ułatwia sprawy. Z ilością mąki nie można przesadzi, bo kluski po ugotowaniu będą twarde. Dlatego też nie są one szczególnie pięknie. Ale w ogóle się tym nie przejmujcie. A jak ktoś się będzie czepiał, powiedzcie, że to gnocchi rustykalne. I za każdym razem, kiedy coś Wam nie wyjdzie – krzywa pizza, popękany, nierówny sernik – dodawajcie przymiotnik rustykalny 😀 Ja w swoim życiu sporo takich serników upiekłam… Zasada jest jedna: MA BYĆ SMACZNIE. A reszta… reszta może być rustykalna 😉
SKŁADNIKI / 2 porcje
dynia, 300 g
ziemniaki, 300 g
jajko, 1 szt.
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
mąka pszenna typ 00, 100 g
mieszanka serów cheddar i grana padano, 20 g
masło
szałwia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze części. Piec przez 25-35 minut w piekarniku ustawionym na funkcję góra-dół i rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy delikatnie wystygnie, odkroić skórę, a miąższ zmiksować
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.
Dynię, zmieniarki, jajko, mąkę i sery połączyć w całość. Przyprawić solą, pierzem i gałką. Masa będzie delikatna i kleista. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki, ale nie za dużo.
Ciasto przełożyć na blat wysypany sporą ilością mąki. Zanurzyć dłonie w mące i lepić z ciasta placuszki o średnicy 2-3 cm.
W dużym ganku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić gnocchi. Od momentu zagotowania kopytka wciągnąć po 2-3 minutach za pomocą łyżki cedzakowej. Gnocchi gotować dwóch partiach.
Na patelni rozpuścić masło. Zebrać z wierzchu białe szumowiny. Dodać liski szałwii. Smażyć na delikatnym ogniu do momentu aż będą chrupiące.
Gnocchi przełożyć na talerze. Polać masłem z szałwią. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem i tartym grana padano.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/dyniowe-gnocchi-z-maslem-szalwiowym