Wykonanie
Dawno nie robiłam kopytek,a że miałam akurat jeszcze mus
dyniowy, zrobiłam kopytka z dodatkiem dyni i
szałwii. Ciasto na kopytka wyszło bardzo klejące ale nie
dawałam więcej
mąki, żeby nie były twarde. Z ich uformowaniem poradziłam sobie przekładając porcjami ciasto na deskę posypaną
mąką a następnie formowałam kopytka rękami oprószonymi
mąką. Kopytka może nie wyglądają zbyt pięknie, ale za to były pyszne.Kopytka można po ugotowaniu polać roztopionym
masłem, ale ja polecam odsmażenie je na
maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych (lub nie)
orzechów włoskich.Składniki:4 duże
ziemniaki100 g
twarogu2 szklanki musu
dyniowego½ szklanki tartego
parmezanu2
jajkaok 3 szklanki
mąkisólpieprzgałka muszkatołowaok. 6 liści
szałwiiDodatkowo:2 łyżki
masłaorzechy włoskieWykonanie:Uprażyć
orzechy:
orzechy wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Z tak uprażonych
orzechów można łatwo ściągnąć skórkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać.Liście
szałwii drobno posiekać. Oddzielić
żółtka jajek od
białek,
białka i
żółtka ubić.Przez praskę do
ziemniaków przecisnąć
ziemniaki i
twarożek, dodać mus
dyniowy,
parmezan,
szałwię,
przyprawy oraz ubite
białko i
żółtko. Wszystko wymieszać.Dodać
mąkę i wymieszać.Ciasto kłaść porcjami na posypaną
mąką stolnicę i rękoma posypanymi
mąką formować wałki. Z wałków wycinać kopytka.Kopytka wrzucać na osoloną wrzącą
wodę i gotować 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia wszystkich kopytek.
Masło rozpuścić na patelni, dodać
orzechy i kopytka. Smażyć do momentu aż kopytka się zarumienią.