ßßß Cookit - przepis na Kruche z cynamonem, orzechami i śliwkami

Kruche z cynamonem, orzechami i śliwkami

nazwa

Wykonanie

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie 1 szklanka tortowej i pół szklanki krupczatki
1 duże jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu i tyle samo proszku do pieczenia
115 g zimnego masła
pół szklanki zmielonych orzechów, u mnie włoskie
pół szklanki drobnego cukru
Składniki na nadzienie śliwkowe: w oryginalnym przepisie 60 dag śliwek, u mnie 15 śliwek węgierek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki cukru
Przygotowanie:
Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cynamonem oraz solą
Dołożyć masło i posiekać lub szybko połączyć palcami z w/w składnikami
Dodać orzechy, potem cukier oraz jajko i ponownie dokładnie połączyć składniki
Ciasto podzielić na 2 części tj. na większą na spód ciasta i mniejszą na wierzch
Większą wylepić foremkę o wymiarach 20x20 cm, a drugą odłożyć na czas przygotowania farszu do zamrażalnika, ciasto z formą włożyłam do lodówki
Wypestkowane śliwki pokroiłam na połówki,( lepiej na ćwiartki) przesypałam w naczyniu cukrem i mąką ziemniaczaną
Po ok.10 min. wyjęłam foremkę, ułożyłam śliwki, a na nich ciasto wyjęte z zamrażalnika (pokroiłam cienko nożem), miałam jeszcze małą garść drobno posiekanych orzechów i sypnęłam je na wierzch
Piekłam ok.40 min w temp.180*C
Moje uwagi:
Z podanych składników wychodzi raczej niewielka ilość ciasta. Jeśli ma być tylko na ...2 dni do kawy to ok.
Ale jeśli na spotkanie rodzinne to proponuję podwoić ilość składników. A pewnie i tak nie zostanie ani okruszek...
Obawiałam się, że w przepisie jest za dużo śliwek, ale po upieczeniu rzeczywiście te moje 15 śliwek trochę zniknęło. Można zatem więcej, ciasto nie jest od nich mokre, a będzie jeszcze smaczniejsze.
Robi się je bardzo szybko. To też zaleta tego przepisu :)
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2020/10/kruche-z-cynamonem-orzechami-i-sliwkami.html