Wykonanie
Podczas górskich wycieczek mam pewien zwyczaj - w każdym, nowo odwiedzonym schronisku zamawiam szarlotkę. Przepadam za ciastami z
jabłkami, więc odmówienie sobie solidnej porcji po wysiłku fizycznym, byłoby dla mnie próbą ;) Ostatnim "górskim"
ciastem, którego próbowałam w letnim sezonie, była szarlotka jedzona w jednym ze schronisk w Beskidzie Sądeckim. Była dosyć słodka, na delikatnym,
biszkoptowym cieście o wyraźnym posmaku
masła. Przez jakiś czas szukałam przepisu, który pozwoliłby mi na odtworzenie tego smaku. Ostatecznie wszystko zrobiłam zgodnie z intuicją. Postanowiłam połączyć proste,
jabłkowe nadzienie z ekstremalnie maślanym, mięciutkim
ciastem jak na hiszpańskie sobaos. Z efektu jestem bardzo zadowolona, więc przepis polecam do wypróbowania. Jeśli szukacie odmiany po jabłecznikach na kruchym cieście, powinniście spróbować! :)Składniki (na blachę 25 x 36 cm):Ciasto:200 g
masła o temperaturze pokojowej220 g
cukru5 dużych
jajek220 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g
mąki ziemniaczanej, 60 g kukurydzianej, 60 g gryczanej)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNadzienie:1200 g
jabłek3 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonuJabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, odsączyć część wypływającego soku. Dodać
cukier i
cynamon, wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. W misie zmiksować
masło i
cukier na puszystą, jasną masę. Wbijać po jednym
jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajeczno-
maślanej wsypać
mąkę i delikatnie wmieszać łyżką. Jednolite ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą połowę przelać do formy i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 º C i podpiekać przez ok. 25 minut (patyczek wbity i wyciągnięty ze środka ciasta powinien być suchy). Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć równomiernie
jabłka, przykryć drugą połową surowego ciasta i włożyć do piekarnika na kolejne 45 minut. Wierzch szarlotki powinien być zrumieniony. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Podawać z
bitą śmietaną lub
lodami.Smacznego!