Hummus – pasta z cieciorki

nazwa

Wykonanie

1 puszka ciecierzycy lub sucha namoczona przez całą noc w wodzie
2 łyżki jasnej łagodnej tahini (pasta sezamowa)
1 ząbek czosnku
pół soku z małej cytryny
60 ml wody lub woda po cieciorce z puszki
szczypta soli
1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego, jeśli lubimy
oliwa z oliwek do polania
ostre papryczki jalapenos posiekane( opcjonalnie)
Hummus przepis wykonanie:
Do blendera wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem miksujemy na gładką jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek.
Na wierzch jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki posypujemy ostrą pokrojoną papryczką jalapenos / chilli (może być świeża lub marynowana). Jemy z chlebkami pita, tortillą, bagietką, warzywami.
Smacznego!
Sprawdź również inne przepisy na PaniKucharka.pl
Źródło:https://panikucharka.pl/przekaski/hummus-pasta-z-cieciorki