ßßß Cookit - przepis na Hummus – pasta z cieciorki

Hummus – pasta z cieciorki

nazwa

Wykonanie

< Fastelavn – karnawał , ostatki w Danii
Sałatka ze szpinaku „baby” i szparagów >
Hummus – pasta z cieciorki
Poniższy przepis jest robiony w wersji light na wodzie.
Składniki:
1 puszka odsączonej ciecierzycy
2 łyżeczki pasty tahini ( pasta sezamowa)
1 ząbek czosnku
pół soku z małej cytryny
60 ml wody
szczypta soli
1 łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
oliwa z oliwek do polania
ostre papryczki jalapenos posiekane( opcjonalnie)
Wykonanie:
Do blendera wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem miksujemy na gładką jednolitą masę. Przekładamy do miseczki, polewamy oliwą z oliwek.
Na wierch jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki posypujemy ostrą pokrojoną papryczką jalapenos/chilli ( może być świeża lub marynowana) Jemy z chelbkami pita, tortillą, bagietką, warzywami.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Fastelavn – karnawał , ostatki w Danii
Sałatka ze szpinaku „baby” i szparagów >
Źródło:http://panikucharka.pl/przekaskowe-co-nieco/hummus-pasta-cieciorki