Wykonanie
Od kilku lat traktujemy walentynki jako dzień nowych kulinarnych doświadczeń. Dziś padło na hummus. Ponoć to odkrycie roku, więc jak nie spróbować? Przepis jest połączeniem wielu różnych, jakie znalazłam. Hummus smakuje troszkę jak pasztet. Mi bardziej do gustu przypadła tahina, dla której znajdę szersze zastosowanie w swojej kuchni. Lubię ją nawet w gorzkawej wersji, ale ja i
kawę piję bez
cukruHummusSkładniki1 szkl
cieciorki (ugotować)1 łyżeczka
sody2 ząbki
czosnku150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę)sok z połówki
cytryny0,3 szkl zimnej
wodysólostra papryka (do posypania)
oliwa z oliwekpestki dyniSposób przygotowaniaKrok 1
Cieciorkę należy namoczyć na noc a następnego dnia ugotować. Można ten proces przyśpieszyć dodając do gotowania łyżeczkę
sody. Jednakże jeśli macie więcej czasu warto po prostu podgotować ją dłużej i
sody nie dodawać. Ja niestety nie miałam czasu. Ugotowana powinna rozcierać się w palcach. Odsączamy ją i przekładamy do blendera z dzbankiem.Krok 2Dodajemy pastę tahini, łyżkę
oliwy,
wodę,
sok z cytryny, posiekany
czosnek i
sól. Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją na duży płaski talerz i rozcieramy.Krok 3Gotowy hummus skrapiamy
oliwą z oliwek, możemy posypać go
ostrą papryką i uprażonymi
pestkami dyni. Podajemy z
chlebkiem pita lub
razowym pieczywem.