Wykonanie
Przepis na hummus nie jest wcale skomplikowany. Bez zbędnej filozofii można wykonać go przyzwoicie i poprawnie. Co jednak zrobić, by Wasz hummus był idealny i powalał wszystkich na kolana? Zdradzę Wam kilka przydatnych trików, dzięki którym smak i konsystencja Waszego hummusu będzie niezapomniany.Hummus hummusowi nierówny, tak samo jak poczucie smaku jednej osoby i drugiej. Długo poszukiwaliśmy hummusu idealnego . Stworzyliśmy nawet kilka przepisów na owy hummus, jednak wciąż one się zmieniały. Ewoluowały z nami i z naszymi kubkami smakowymi. W końcu, po paru latach doszliśmy do smutnego wniosku - hummusu idealnego nie ma . Nie wiadomo nawet, gdzie tak naprawdę powstał ten przysmak - w Izraelu? Libanie? Jedno wiemy, to potrawa bliskowschodnia. Osobiście, zrobiliśmy i zjedliśmy już kilogramy hummusu. Nie podamy Wam przepisu na Wasz hummus idealny, musicie go sami stworzyć, metodą prób i błędów. Podamy Wam za to przepis na nasz ulubiony hummus i damy kilka ważnych rad.Jeśli chcecie stworzyć pyszną wersję hummusu, nie używajcie
cieciorki z puszki. Niezbędna jest tu suszona
ciecierzyca, którą moczymy ok. 24 h.Używać
sody czy nie? Istnieje wiele przepisów, w których dodatek
sody ma przyspieszyć gotowanie
cieciorki. My mówimy sodzie kategoryczne "nie". Rzeczywiście, skróci ona czas gotowania, nawet o połowę lub więcej, ale jednocześnie pozbawi
cieciorkę głębi jej smaku. Według nas dodatek
sody do hummusu jest zbędny.
Ciecierzycę gotujemy do miękkości ok 1 - 1 1/2 h.
Wody z jej gotowania
broń Boże nie wylewajmy - tu także kryje się smak wzbogacający nasz hummus.Jeśli chcecie uzyskać idealny hummus - po ugotowaniu obierzcie
cieciorkę. Oczywiście, nie jest to niezbędne, ale
daje naprawdę niesamowity efekt. Tak... wiem wiem... sama nieraz obierałam garnek
cieciorki. Wiem, że się nie chce... Ale naprawdę warto. Jak to zrobić? Po ugotowaniu, odcedźcie
cieciorkę z
wody (nie wylewajcie jej!) i zalejcie ją zimną
wodą. Teraz obieranie powinno być o wiele łatwiejsze.Nie używajmy zbyt dużo tahiny. Hummus to pasta z
ciecierzycy z dodatkiem tahiny, a nie pasta przypominająca smakiem
chałwę . Wystarczy kilka łyżek.Idealny hummus wcale nie musi być gładki i kremowy. Nawet na Bliskim Wschodzie w niektórych domach specjalnie nie rozciera się go zbyt mocno, by uzyskać grudkowatą fakturę.Mam nadzieję, że rady umieszczone na bloggu pomogą Wam stworzyć Wasz przepis na hummus idealny. Nie pozostaje więc Wam nic innego jak przyjąć kulinarne wyzwanie i chwycić za poniższy przepis. Obiecuję, że hummus ten będzie pyszny!
wegańskieHummus- 3/4 szklanki
cieciorki- 2 łyżki pasty tahina- 2 zgniecione ząbki
czosnku- sok z 1
cytryny- 1 łyżeczka
soli himalajskiej- 1/2 - 2/3 łyżeczki mielonego kuminu- do podania:
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,
natka pietruszki, prażona
cieciorkaCiecierzycę moczę ok. 24 h. Następnie gotuję w nieosolonej wodzie ok. 1 - 1 1/2 h.
Wodę odlewam do osobnej miseczki, a
cieciorkę zalewam zimną
wodą. Następnie odcedzam i obieram (możecie pominąć obieranie).Do blendera wrzucam ugotowaną
cieciorkę, pastę tahina,
czosnek,
sól, kumin i
sok z cytryny. Miksuję. Na końcu dodaję ostudzoną
wodę z ugotowanej
cieciorki (ok. 100 ml). Ponownie miksuję.Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję jeszcze trochę
wody z
cieciorki. Próbuję. Jeśli pasta wymaga dosolenia - robię to. Oczywiście, można dodać więcej tahiny,
czosnku,
cytryny, kuminu - wszystko zależy od naszych preferencji
smakowych.Gotowy hummus polewam
oliwą, wkładam do lodówki i pozostawiam go tam na kilka godzin, by mogła się przegryźć, najlepiej na całą noc.Przed podaniem polewam robię w hummusie wgłębienie, wlewam do niego
oliwę i
sok z cytryny. Posypuję
natką pietruszki i prażoną
cieciorką .Smacznego!Widzicie, że przepis na hummus idealny nie jest wcale skomplikowany .