ßßß Cookit - przepis na Hummus

Hummus

nazwa

Wykonanie

Przepis na hummus nie jest wcale skomplikowany. Bez zbędnej filozofii można wykonać go przyzwoicie i poprawnie. Co jednak zrobić, by Wasz hummus był idealny i powalał wszystkich na kolana? Zdradzę Wam kilka przydatnych trików, dzięki którym smak i konsystencja Waszego hummusu będzie niezapomniany.
Hummus hummusowi nierówny, tak samo jak poczucie smaku jednej osoby i drugiej. Długo poszukiwaliśmy hummusu idealnego . Stworzyliśmy nawet kilka przepisów na owy hummus, jednak wciąż one się zmieniały. Ewoluowały z nami i z naszymi kubkami smakowymi. W końcu, po paru latach doszliśmy do smutnego wniosku - hummusu idealnego nie ma . Nie wiadomo nawet, gdzie tak naprawdę powstał ten przysmak - w Izraelu? Libanie? Jedno wiemy, to potrawa bliskowschodnia. Osobiście, zrobiliśmy i zjedliśmy już kilogramy hummusu. Nie podamy Wam przepisu na Wasz hummus idealny, musicie go sami stworzyć, metodą prób i błędów. Podamy Wam za to przepis na nasz ulubiony hummus i damy kilka ważnych rad.
Jeśli chcecie stworzyć pyszną wersję hummusu, nie używajcie cieciorki z puszki. Niezbędna jest tu suszona ciecierzyca, którą moczymy ok. 24 h.
Używać sody czy nie? Istnieje wiele przepisów, w których dodatek sody ma przyspieszyć gotowanie cieciorki. My mówimy sodzie kategoryczne "nie". Rzeczywiście, skróci ona czas gotowania, nawet o połowę lub więcej, ale jednocześnie pozbawi cieciorkę głębi jej smaku. Według nas dodatek sody do hummusu jest zbędny.
Ciecierzycę gotujemy do miękkości ok 1 - 1 1/2 h. Wody z jej gotowania broń Boże nie wylewajmy - tu także kryje się smak wzbogacający nasz hummus.
Jeśli chcecie uzyskać idealny hummus - po ugotowaniu obierzcie cieciorkę. Oczywiście, nie jest to niezbędne, ale daje naprawdę niesamowity efekt. Tak... wiem wiem... sama nieraz obierałam garnek cieciorki. Wiem, że się nie chce... Ale naprawdę warto. Jak to zrobić? Po ugotowaniu, odcedźcie cieciorkę z wody (nie wylewajcie jej!) i zalejcie ją zimną wodą. Teraz obieranie powinno być o wiele łatwiejsze.
Nie używajmy zbyt dużo tahiny. Hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahiny, a nie pasta przypominająca smakiem chałwę . Wystarczy kilka łyżek.
Idealny hummus wcale nie musi być gładki i kremowy. Nawet na Bliskim Wschodzie w niektórych domach specjalnie nie rozciera się go zbyt mocno, by uzyskać grudkowatą fakturę.
Mam nadzieję, że rady umieszczone na bloggu pomogą Wam stworzyć Wasz przepis na hummus idealny. Nie pozostaje więc Wam nic innego jak przyjąć kulinarne wyzwanie i chwycić za poniższy przepis. Obiecuję, że hummus ten będzie pyszny!
wegańskie
Hummus
- 3/4 szklanki cieciorki
- 2 łyżki pasty tahina
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 - 2/3 łyżeczki mielonego kuminu
- do podania: oliwa z oliwek, sok z cytryny, natka pietruszki, prażona cieciorka
Ciecierzycę moczę ok. 24 h. Następnie gotuję w nieosolonej wodzie ok. 1 - 1 1/2 h.
Wodę odlewam do osobnej miseczki, a cieciorkę zalewam zimną wodą. Następnie odcedzam i obieram (możecie pominąć obieranie).
Do blendera wrzucam ugotowaną cieciorkę, pastę tahina, czosnek, sól, kumin i sok z cytryny. Miksuję. Na końcu dodaję ostudzoną wodę z ugotowanej cieciorki (ok. 100 ml). Ponownie miksuję.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaję jeszcze trochę wody z cieciorki. Próbuję. Jeśli pasta wymaga dosolenia - robię to. Oczywiście, można dodać więcej tahiny, czosnku, cytryny, kuminu - wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
Gotowy hummus polewam oliwą, wkładam do lodówki i pozostawiam go tam na kilka godzin, by mogła się przegryźć, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem polewam robię w hummusie wgłębienie, wlewam do niego oliwę i sok z cytryny. Posypuję natką pietruszki i prażoną cieciorką .
Smacznego!
Widzicie, że przepis na hummus idealny nie jest wcale skomplikowany .
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/05/hummus-idealny-wersja-ostateczna.html