ßßß
wegański- 3/4 szklanki cieciorki- 200 g puree z pieczonego buraka- 2-3 łyżki pasty tahina- 2 zgniecione ząbki czosnku- sok z 3/4 - 1 cytryny- 1 łyżeczka soli himalajskiej- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- do podania: oliwa z oliwek, sok z cytryny, natka pietruszki, prażona cieciorkaCiecierzycę moczę ok. 24 h. Następnie gotuję w nieosolonej wodzie ok. 1 - 1 1/2 h.Wodę odlewam do osobnej miseczki, a cieciorkę zalewam zimną wodą. Następnie odcedzam i obieram (możecie pominąć obieranie).Do blendera wrzucam ugotowaną cieciorkę, puree z buraka, pastę tahina, czosnek, sól, kumin i sok z cytryny. Miksuję. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaję ostudzoną wodę z ugotowanej cieciorki (ok. 100 ml) i ponownie miksuję. Próbuję. Jeśli pasta wymaga dosolenia - robię to. Oczywiście, można dodać więcej tahiny, czosnku, cytryny, kuminu - wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.Gotową pastę skrapiam oliwą, wkładam do lodówki i pozostawiam ją tam na kilka godzin, by mogła się przegryźć, najlepiej na całą noc.Przed podaniem robię w hummusie wgłębienie, wlewam do niego oliwę i sok z cytryny. Posypuję natką pietruszki i prażoną cieciorką .Smacznego!